De klimaat problematiek is ons allemaal bekend. De zeespiegel stijgt en zal blijven stijgen. Door de oplopende temperatuur smelten de gletsjers en de ijskappen. Niet alleen de kleine ijskappen smelten maar ook de grote ijskappen op Groenland en Antarctica verliezen steeds meer ijs. Daarnaast neemt warmer zeewater door uitzetting meer ruimte in.
Naast de zeespiegelstijging hebben wij in Nederland ook te maken met bodeminklinking waardoor de zeespiegel relatief voor ons nog harder stijgt.
De stijging van de zeespiegel blijft niet alleen doorgaan maar gaat ook in een logaritmisch tempo steeds sneller omhoog. De afgelopen 20 jaar bedroeg de stijging een paar mm in de 5 jaar, daarvoor was de stijging nog minder. De komende jaren zal het tempo van de stijging steeds groter worden.
Waar alle deskundigen het over eens zijn is dat de stijging doorgaat en steeds sneller zal verlopen. Waar de specialisten het niet over eens zijn is het tempo van de stijging en dus de uiteindelijke hoogte van de zeespiegel in 2050, 2100, 2150 of 2200.
Voor het jaar 2100 varieert de stijging van de zeespiegel tussen de 20cm en de 200cm, dit volgens de Europese klimaat deskundigen uit de verschillende landen. Kortom veel onzekerheid.
Er zijn uiteraard een aantal scenario’s hoe de stijging de komende jaren/ eeuwen zal doorgaan. Niet zo hoopvol is het feit dat deze scenario’s de laatste jaren steeds weer worden bijgesteld naar snellere en hogere stijgingen dan voorzien. Het laatste IPCC rapport wat dat betreft vrij somber. Het IPCC bestaat uit een aantal werkgroepen waarin klimaat wetenschappers een overzicht proberen te geven van de huidige en dus ook toekomstige stand van zaken.
Waarom zo’n lange inleidende tekst voor onze nieuwste kaart?
Mocht ondanks alle maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan de stijging toch gewoon doorgaan dan is het goed om te weten hoe de hoog/laag situatie in Nederland er precies uitziet.
De hoogtekaart bestaat uit 28 hoogtelagen. Deze lagen hebben ieder een andere kleur die in de hoogteschaal helemaal onderaan deze blog overeenkomen met een bepaalde hoogte. Er zijn drie lagen die de hoogte aangeven onder het zeespiegelniveau (NAP van 2022).
Detailkaartjes
Hoogte tabel 28 lagen en kleuren. Bij de hogere gebieden zijn de afstanden in hoogte groter dan bij de lager gelegen gebieden.
De hoogtekaart is ook digitaal te verkrijgen als jpg bestand.