U bent hier

Natuurkundige wereldkaarten

Natuurkundige wereldkaarten worden gekenmerkt door de vaak sprankelende aardachtige kleurtonen. Het frisse groen wordt afgewisseld met de donkere bruintinten die hoge bergen weergeven. De tegenhanger van natuurkundige kaarten zijn staatkundige kaarten.

Toon categorieën
1 - 9 van 22

Pagina's

Pagina's

Wat is een natuurkundige wereldkaart?

Natuurkundige Wereldkaarten geven zoals het woord natuurkundig al zegt natuurkundige informatie weer. Dit kunnen gebergten zijn waarbij de hoogteverschillen worden aangegeven met kleuren. Ook kunnen dit kaarten met breuklijnen zijn, met temperatuursverschilen, klimaatzones, zeestromingen, etc... Dit in tegenstelling tot staatkundige kaarten die een politieke of een administratieve  situatie weergeven (steden, provincies, landen, etc...

 

Weergave kleuren hoogteverschillen

Voor de zeeën en Oceanen van licht- naar donker blauw, dus van ondiep naar diep.
En voor land van groen naar bruin, dus van laag naar hoog.
Op heel veel natuurkundige kaarten is ook de staatkundige informatie zichtbaar, maar minder prominent. De landen zijn niet ingekleurd, de grenzen vaakaa wat minder duidelijk weergegeven. En ook de namen van de landen en plaatsen zijn wat kleiner afgebeeld. Op eeen natuurkundig kaart zijn de natuurkundige namen wel vaker en groter afgebeeld zoals bijv. gebergten, zeeën, gebergten, bergtoppen

 

Projecties

Afhankelijk van functie en/of smaak kiezen veel  mensen de Gall- of  Mercator projectie. Deze projecties zijn verschillende manieren om het oppervlak van een ronde planeet op een plat vlak te projecteren. Maar sinds het projecteren van het oppervlak van een rond hemellichaam op een plat vlak nooit tegelijk vorm- en oppervlaktegetrouw kan worden weergeven, is elke soort kaartprojectie anders van aard en functie.

Gall-Peters projectie. Oppervlaktegetrouwe kaart, maar minder vormgetrouw. Wordt voornamelijk gebruikt om verschillen in landoppervlak tussen landen goed te zien.

Mercator projectie (zie bijv. kaart 1379 ): Vormgetrouwe kaart, maar niet oppervlakte getrouw. Noordelijke en Zuidelijke halfrond zijn uitgerekt in de breedte en hoogte t.o.v. gebied rond de evenaar. Maar wel de meest populaire kaartprojectie, die zelfs door Google wordt gebruikt.